Kispesti.hu
May 19

Kék hírek
Teljes útlezárás van Ferihegyi repülőtérre vezető úton. PDF Nyomtatás E-mail
Írta: katasztrofavedelem.hu   
2023. augusztus 14. hétfő, 22:08

Személyautó és személyszállító kisbusz ütközött Budapest X. kerületében, a Ferihegyi repülőtérre vezető úton. A fővárosi hivatásos tűzoltók a műszaki mentés során áramtalanították a járműveket, melyekben összesen hat ember utazott. Az érintett területen teljes útlezárás van.

 
Viharkárok a fővárosban PDF Nyomtatás E-mail
Írta: katasztrofavedelem.hu   
2023. augusztus 04. péntek, 16:34

Budapesten és környékén sok riasztást kaptak a tűzoltók a hirtelen lezúdult nagy eső miatt. Főként pincékbe, garázsokba, aluljárókba befolyt víz kiszivattyúzásához kértek segítséget az egységektől, akik néhány helyen kidőlt fákat is eltávolítanak. A X. kerületben, a Gitár utcában és a Maglódi úton, a XVIII. kerületben pedig a Felsőcsatári úton több mint ötven centiméter magasan hömpölyög a esővíz, amely akadályozza a forgalmat. A fővárosi tűzoltók több autót kitoltak a vízből. Az egységek a VIII. kerületi Ciprus utcában egy társasház mélygarázsából, illetve a XIX. kerületi Nádasdy utcából szivattyú segítségével távolítják el a felgyülemlett vizet. A XXII. kerületi Zambelli Lajos utcában kidőlt fához riasztották a tűzoltókat, akik dolgoznak a károk elhárításán.

Kép: kispesti.hu archív

 
Kigyulladt egy mozdony PDF Nyomtatás E-mail
Írta: katasztrofavedelem.hu   
2023. július 26. szerda, 07:57

Kigyulladt egy dízelmozdony a Zugló és Kőbánya-Kispest közötti vasútvonalon, a Vaspálya utca magasságban. A fővárosi hivatásos tűzoltók két habosított sugárral eloltották a lángokat, és megkezdték az üzemanyagtartály visszahűtését, valamint a mozdony által húzott szerelvényen belüli utómunkálatokat. A tűzoltók tíz embert lekísértek a vonatról, a többi utas már a rajok kiérkezése előtt elhagyta a szerelvényt. A helyszínen a füst miatt nagyjából 30 méter a látótávolság. Az érintett vasúti szakaszon teljesen leállították a közlekedést.

Kép: illusztráció

 
Két autó karambolozott Kispesten PDF Nyomtatás E-mail
Írta: katasztrofavedelem.hu   
2023. július 20. csütörtök, 04:58

Összeütközött két személyautó Budapest XIX. kerületében, a Vak Bottyán utcában. A műszaki mentést végző fővárosi hivatásos tűzoltók áramtalanították az egyik járművet. A megrongálódott autók akadályozzák a zavartalan közlekedést.

Frissítés: Megszűnt a forgalmi akadály, újból zavartalan a forgalom.

 
Kétszáznál is többen haltak meg balesetben idén PDF Nyomtatás E-mail
Írta: hang.hu   
2023. július 09. vasárnap, 22:40

Az idei első félévben 193 balesetben 211-en veszítették életüket – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság. Ez ugyan alacsonyabb a korábbi évek adatainál – 2010 első felévben például 330 halálos áldozatot követeltek a balesetek –, a rendőrség azonban hangsúlyozta, hogy őket is hazavárták.

Kitértek arra is, hogy a számadatok mögött drámai történetek húzódnak. Az elmúlt időszakban fiatalok, idősek, gyermekek holtteste mellett kellett a rendőröknek helyszínelniük szinte minden egyes nap. Felfoghatatlan és elfogadhatatlan, amikor egy 7 éves gyermek 10 másodperc alatt szülők nélkül marad, vagy egy édesanya veszíti el a férjét és a gyermekét – írták. Felidézték, hogy néhány napja a közutat versenypályának használó fiatalok miatt kellett meghalnia egy munkából, kerékpárral hazatartó férfinak az Árpád hídon. A balesetet okozó jármű vezetője több mint 140-el száguldozott a hídon. Ezeknek a tragédiáknak a többsége nagyobb odafigyeléssel, a szabályok betartásával elkerülhető lett volna, hiszen a közúti közlekedési balesetek túlnyomó része emberi hiba, mulasztás miatt következik be. A rendőrség statisztikája azt mutatja, hogy a balesetek fő okai továbbra is a gyorshajtás (27%), az elsőbbségi jog meg nem adása (26%) és a kanyarodási szabályok megszegése (15%).

 

Ütközésben összeroncsolódott személygépkocsik az Árpád hídon 2023. július 1-jén (Fotó: MTI/Mihádák Zoltán)

 
Halálra gázolt egy 20 éves fiút a metró a Nagyvárad térnél PDF Nyomtatás E-mail
Írta: 24.hu   
2023. június 23. péntek, 15:20

Elgázolt egy embert az Újpest felé közlekedő M3-as metró a Nagyvárad térnél. A helyszínen vannak a tűzoltók, a mentők és a rendőrök is.

A BRFK sajtóosztálya az üggyel kapcsolatos megkeresésükre azt közölte, hogy egy 20 éves férfit gázolt el a metró, és olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a kiérkező mentők már nem tudták megmenteni az életét.

A gázolás miatt pótlóbusz jár az M3-as metró helyett a Deák Ferenc tér és Kőbánya-Kispest között.

 

Frissítünk!

Ismét a teljes vonalon közlekedik a 3-as metró, de a korábbi gázolás miatt a Nagyvárad téren megállás nélkül áthalad – közölte a Budapesti Közlekedési Központ péntek délben a BKK Info Facebook-oldalon.

Figyelem!

Ha Ön vagy valaki a környezetében krízishelyzetben van, hívja mobilról is a 116-123 ingyenes, lelkielsősegély-számot!

 

 

 
Robbantással fenyegették a kispesti bíróságot PDF Nyomtatás E-mail
Írta: bikk.hu   
2023. május 31. szerda, 20:36

Szerda reggel bombarobbantással fenyegették meg a kispesti bíróságot: ki kellett üríteni az épületet, összesen kilenc tárgyalás maradt el. A helyszínen nem találtak robbanószert, a fenyegetés miatt büntetőeljárást indított a rendőrség.

 

 

 

A kispesti bíróságra telefonált egy ismeretlen személy kilenc óra után néhány perccel, aki közölte, hogy félórán belül bomba robban az épületben. Ennek megfelelően a bíróság elnöke azonnal intézkedett az épület kiürítéséről

– nyilatkozta a Tényeknek Szabó József, a Fővárosi Törvényszék szóvivője. Kiürítették és átvizsgálták az épületet, de nem találtak robbanószert.

Korábban már többször is történt hasonló eset, gyakran fenyegették meg hasonló módon a bíróságokat, de az utóbbi időben már visszaszorulóban vannak a hasonló esetek. A fővárosban több mint fél éve nem volt hasonló dolog.

A rendőrség közveszéllyel fenyegetés bűncselekmény gyanúja miatt büntetőeljárást indított. A legtöbb esetben a betelefonálókat könnyen tudják azonosítani, akik komoly büntetésre számíthatnak, hiszen akár több év börtönbüntetést is kaphatnak.

 

 

 
Li-ion akkumulátorok veszélyei PDF Nyomtatás E-mail
Írta: katasztrofavedelem.hu   
2023. május 15. hétfő, 20:23

Lítium-ion akkumulátorok és töltésük

Manapság nagyon sok hordozható eszközt használunk, melyek újratölthető lítium-ion akkumulátorral működnek, melyek könnyűek, nagy energiasűrűségűek és hosszú élettartamúak. A mobiltelefonok, táblagépek, powerbankok, hordozható számítógépek, játékok, elektronikai eszközök és szerszámok, valamint közlekedési eszközök - mint elektromos kerékpárok és rollerek - minden kétséget kizáróan kényelmesek és könnyebbé teszik életünket.

Sajnos az elmúlt évek nemzetközi tapasztalatai azt mutatják, hogy emelkedő tendenciát mutat a lítium-ion akkumulátorral szerelt eszközök tüzeinek száma. Nagyon fontos, hogy mindannyian megértsük ezen eszközök használatának tűzvédelmi kockázatait és felkészüljünk arra az esetre, ha valami baj történik használatuk során.

Hogyan azonosíthatjuk a lítium-ion akkumulátorokat

A lítium-ion (továbbiakban: Li-ion) akkumulátorokat különböző formákban gyártják (pl.: hengeres, lapos, készülékspecifikus forma, stb.) és viszonylag nehéz egyértelműen azonosítani, mivel jelenleg nincs olyan követelmény, vagy szabvány ami meghatározná egységes jelölésüket. A legtöbb Li-ion akkumulátoron található valamilyen jelölés vagy felirat pl.: „Lithium-ion”, „Li-ion”, Li-po”, Lithium-polymer”, vagy bármilyen variáció a „Li” szócskával, utalva a kémiai összetételére. Amennyiben az akkumulátor újratölthető és látható rajta „Li” vagy „Lithium” felirat, akkor biztosak lehetünk benne, hogy lítium-ion akkumulátorról van szó.

A nem újratölthető, vagy eldobható lítium és lítium fémes elemeket ugyan olyan körültekintéssel kell kezelni, mint a Li-ion akkumulátorokat, mivel tűz esetén ezek is olvadt fémet és mérges gázokat bocsátanak ki magukból.

Milyen veszélyeket rejtenek a lítium-ion akkumulátorok?

Ezek a típusú akkumulátorok nagyon nagy energiasűrűségűek és fokozottan tűzveszélyes elektrolitot tartalmaznak. Számos olyan eset fordulhat elő, amely a Li-ion akkumulátor gyulladásához vezethet, például:

  • nem megfelelő töltőberendezés használata, vagy túltöltés,
  • túlmelegedés vagy extrém magas hőmérsékletnek való kitettség,
  • fizikai behatás (pl.: elejtés, törés, lyukasztás és/vagy erős rezgés),
  • rövidzárlat, akkumulátor cella hiba, vagy rendszerhiba,
  • gyártási hiba, vagy szennyeződés a gyártás során.

A Li-ion akkumulátorok súlyos meghibásodása olyan mértékű hőtermeléshez vezethet, ami egy úgynevezett hőmegfutást (thermal runaway) okoz. Ennek során rendkívül heves égés zajlik le egy vagy több cellában, amely az akkumulátorból kitörő szúrólánggal, mérgező és gyúlékony gázok kibocsátásával és intenzív önfenntartó égéssel jár, melyet csak nagyon nehezen lehet megfékezni.

 

 

 


6. oldal / 95