Kispesti.hu
May 19

Mindennapok
Közlekedési rend a húsvéti hosszú hétvégén PDF Nyomtatás E-mail
Írta: bkk.hu   
2023. április 05. szerda, 20:09

Az ünnepi hosszú hétvégén és a tavaszi iskolaszünet napjain érdemes előre tájékozódni arról, hogy melyik nap milyen menetrend szerint indulnak a BKK járatai. Az M3-as metró a hosszú hétvége mind a négy napján a teljes vonalon közlekedik.

Budapesten és az elővárosi kék autóbuszokon az alábbi menetrendtípusok lesznek érvényben:

• április 6-án, csütörtökön: az iskolaszünetben érvényes, pénteki munkanapi menetrend;

• április 7-én, pénteken: az ünnepnapokon, illetve a munkaszüneti napokon érvényes menetrend;

• április 8-án, szombaton: a szombati napokon érvényes menetrend;

• április 9-én és 10-én, vasárnap és hétfőn: az ünnepnapokon, illetve a munkaszüneti napokon érvényes menetrend;

• április 11-én, kedden: az iskolaszünetben érvényes, munkanapi menetrend.

 

Az utazás megtervezéséhez a hosszú hétvégén is érdemes a BudapestGO alkalmazást használni, amely többek között valós idejű járatinformációk alapján számolja ki az optimális útvonalat az úti cél eléréséhez, de akár jegyét, bérletét is megvásárolhatja az applikáció segítségével.

 

Így jár az M3-as metró a hosszú hétvégén

A húsvéti hosszú hétvége ideje alatt, azaz április 7. (nagypéntek) és április 10. (húsvéthétfő) között az M3-as metró egész nap a hétköznapi rend szerint, a teljes vonalon, Kőbánya-Kispest és Újpest-központ között jár. A Lehel téren és a Nagyvárad téren nem állnak meg a szerelvények, ezekre a helyekre az M14-es (Nyugati pályaudvar–Lehel tér), illetve az M30-as (Népliget–Nagyvárad tér) pótlóbusszal, vagy egyéb járatokkal lehet eljutni.

 
Véradás szombaton PDF Nyomtatás E-mail
Írta: admin   
2023. március 31. péntek, 16:40

Véradás lesz a KÖKI Terminálban április elsején szombaton 10 óra és 17 óra között. Részletek a képre kattintva olvasható.

 
Elindult a kerékpáros fejlesztési projekt PDF Nyomtatás E-mail
Írta: kispest.hu   
2023. március 28. kedd, 20:46

Kispesten a projekt keretében főhálózati szinten az Üllői út és a Hunyadi utca mentén kerül sor fejlesztésre. Kerékpárosbarát település is lett a kerület.

Budapest Főváros Önkormányzata, a Budapesti Közlekedési Központ és Budapest Főváros XIX. Kerület Kispest Önkormányzata 2021. október 19-én megkötötték a VEKOP-5.3.1-15-2020-00013 azonosítószámú, „Kerékpárosbarát infrastrukturális fejlesztések Budapest XIX. kerületében” című projekt támogatási szerződését. A projekt az Európai Unió 883,2 millió forintos támogatásával valósul meg.

A projekt eredeti tervezése még az előző fővárosi vezetés alatt indult el 2016-ben az akkori közgyűlés döntése nyomán, melyhez Kispest Önkormányzata is csatlakozott.

Az elmúlt időszakban bebizonyosodott, hogy az egyéni gépjárműhasználat előtérbe helyezésével a közlekedési igények nem elégíthetők ki a városlakók életminőségének romlása nélkül. A fenntartható közlekedési módok előtérbe helyezése jelenti az egyetlen és egyben hosszú távú probléma megoldást, tekintettel arra, hogy ez nemcsak társadalmi, hanem környezeti haszonnal is jár.

Budapest Főváros kiemelt célja, hogy a kerékpáros közlekedés részarányát 10%-ra emelje 2030-ig, amelynek egyik eszköze a kerékpáros közlekedés fejlesztése. Ennek eléréséhez elengedhetetlen a kerületekben bekövetkező fejlesztések megvalósítása.

A XIX. kerület kertvárosias adottságainak köszönhetően kitűnően kerékpározható terület, amely jelentős esélyt kínál arra, hogy a közeli jövőben egyre többen tekintsenek a kerékpárra, mint mindennapos használati eszközre.

Gajda Péter polgármestertől megtudtuk: Kispesten a projekt keretében főhálózati szinten az Üllői út és a Hunyadi utca mentén kerül sor fejlesztésre. Az Üllői úton a Corvin körút és Jahn Ferenc utca között kerékpársávok, valamint kerékpárutak, amelyeknek köszönhetően új kerékpáros-kapcsolatok jönnek létre a kerületen belül. A Hunyadi utcában – az Ady Endre utca és a Zalaegerszeg utca között – kerékpársávokat hoznak létre.  Itt, a Hunyadi utca esetében a kerület vezetése még vizsgálja, hogy miként lehetne enyhíteni a pár esetben felmerült egyéni parkolási gondokat. A beruházásnak köszönhetően könnyebben és gyorsabban elérhető lesz a település belső részeiből a Kossuth téri piac vagy a Kispesti Temető.

A fejlesztési program részét képezi továbbá, hogy 22 helyszínen kerékpártámaszokat helyeznek ki (Üllői út 245 (szervizút), Üllői út 257 (parkoló), Szabó Ervin utca - Üllői út, Szabó Ervin utca, piac, Üllői úti pavilonok, Szigligeti utca, Táncsics Mihály utca, CBA Remíz, Zrínyi utca (Sportpálya), Üllői út – Hofherr Albert utca, Templom tér (Park), Templom tér (Posta), Templom tér (Játszótér), Vas Gereben utca – Nádasdy utca, Zengő utca – Pincér utca csomópont, Csengő utca (Rendelő),  Hunyadi utca – Nádasdy utca, Pozsony utca- Karton utca, Temesvár utca - Csíky utca,  Petőfi utca (Játszótér), Nagysándor József utca (Játszótér), Batthyány utca – Fő utca, illetve 3 helyszínen zárható kerékpártárolókat építenek ki (Jókai utca, Toldy utca és Árpád utca). Ezek olyan forgalmas csomópontok, amelyek oktatási, kulturális, egészségügyi és kereskedelmi egységeknél helyezkednek el.

Ugyancsak fontos kiemelni, hogy a hosszú távú eredmények fenntartása érdekében a korábbi években elindult és sikeresen működő szemléletformáló tevékenységek – mint például a „Bringázz a munkába”– a jövőben is folytatódjanak. Ezek és a folyamatban lévő infrastrukturális fejlesztések nagymértékben hozzájárulnak ahhoz, hogy a kerületben is egyre többen a fenntartható közlekedési módot válasszák az elsődleges közlekedési eszköznek.

Az önkormányzat részt vett a Magyar Közlekedéstudományi és Logisztikai Intézet 2022. évi Kerékpárosbarát Település és Kerékpárosbarát Munkahely pályázatán, amelyen elnyerte a Kezdő Kerékpárosbarát Település 2022 címet. Az erkölcsi cím viselésére a település egy évig jogosult.

 
Dugó az Üllői úton PDF Nyomtatás E-mail
Írta: admin   
2023. március 28. kedd, 20:25

Sávzárások miatt megnövekedett forgalomra számítsanak ha az Üllői úton szeretnének közlekedni a Báthory és Simonyi Zsigmond utca közti szakaszon.

 

 
Óraátállítás PDF Nyomtatás E-mail
Írta: pontosido.com   
2023. március 25. szombat, 21:51

 

 

 

 

A nyári időszámítás március utolsó vasárnapján kezdődik, és október utolsó vasárnapjáig tart. Az Európai Unió döntése szerint 2024-ben minden országnak véglegesen be kell állnia a választott téli vagy nyári időszámításra. Ezután pedig több óraátállítás nem lesz.

Óraátállítás 2023

Nyári időszámítás kezdete: 2023. március 26. vasárnap hajnalban 2:00 órakor 3:00 órára kell előreállítani az órát.


Téli időszámítás kezdete: 2023. október 29. vasárnap hajnalban 3:00 órakor 2:00 órára kell visszaállítani az órát.

 

 
Az északi szakaszon szombattól hétvégén is jár a 3-as metró PDF Nyomtatás E-mail
Írta: mti.hu   
2023. március 23. csütörtök, 14:38

Szombattól az északi szakaszon, a Göncz Árpád városközpont és Újpest-központ között a hétvégéken is jár a 3-as metró, míg a Göncz Árpád városközpont és Kőbánya-Kispest között pótlóbuszok közlekednek - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) csütörtökön az MTI-vel. A felújítás várhatóan májusban fejeződik be.

Felhívták a figyelmet arra: hétfő délutántól hétköznaponként már újra a teljes vonalon, Kőbánya-Kispest és Újpest-központ között járnak a szerelvények, de a Nagyvárad téren és a Lehel téren nem állnak meg, mert még zajlik ezeknek az állomásoknak a felújítása.
A még szükséges munkákat a hétvégi időszakban végzik el, de ezek mellett nem tartható fenn a metró folyamatos közlekedése, ezért szombat-vasárnap csak Újpest-központ és a Göncz Árpád városközpont között közlekednek a szerelvények, utóbbi csomóponttól Kőbánya-Kispestig pótlóbuszokkal kell utazni.
Mivel hétvégente a pótlóbusszal a Lehel tér és a Nagyvárad tér is elérhető, ilyenkor az M14-es és az M30-as állomáspótló járatok nem közlekednek, viszont a 34-es és a 106-os buszok - a hétköznapokkal megegyezően - a Göncz Árpád városközpont helyett a Lehel térig járnak.     
A BKK emlékeztett arra, hogy a 3-as metró felújítása 2017 őszén kezdődött el. Az öt és fél éve tartó rekonstrukció során teljesen megújult a metróvonal infrastruktúrája: a többi között új vágányokat és kitérőket építettek be, kicserélték a biztosítóberendezéseket, és szigetelték az alagutakat is. Minden állomás új külsőt és belsőt kapott, valamint nagy hangsúlyt fektetnek az akadálymentesítésre is: lifteket és ferdepályás felvonókat építettek be a mozgásukban korlátozottak segítésére, valamint taktilis jelekkel segítik a látásukban korlátozottak közlekedését.
A 3-as metró felújítása - várhatóan két hónap múlva - a Nagyvárad téri és a Lehel téri állomás megnyitásával fejeződik majd be, akkortól már minden nap a teljes vonalon közlekednek a szerelvények, és az összes állomást használhatják az utasok - áll a közleményben.

 

 

 

 
Öt és fél évet vártunk erre a hírre a 3-as metróról PDF Nyomtatás E-mail
Írta: haszon.hu   
2023. március 20. hétfő, 21:07

A felújítást követően hétfő délutántól hétköznaponként újra a teljes vonalon, Kőbánya-Kispest és Újpest-központ között jár a 3-as metró.

 

A Budapesti Közlekedési Központ korábban azt közölte az MTI-vel, hogy hétfő délutántól hétköznaponként teljes vonalon jár a 3-as metró, de - tették hozzá - a Nagyvárad téren és a Lehel téren még tart a felújítás, ezért ezeken az állomásokon nem állnak meg a szerelvények.

A lezárt állomások környéke pótlóbusszal és egyéb járatokkal közelíthető meg. Hétvégenként csak Újpest-központ és a Göncz Árpád városközpont között közlekednek a szerelvények. A Göncz Árpád városközpont és Kőbánya-Kispest között az M3-as pótlóbusszal lehet utazni
 
Újra a teljes vonalon jár az M3-as metró PDF Nyomtatás E-mail
Írta: bkk.hu   
2023. március 10. péntek, 17:44

Hétköznaponként újra a teljes vonalon, Kőbánya-Kispest és Újpest-központ között jár az M3-as metró március 20-a, hétfő délutántól. A Nagyvárad téren és a Lehel téren még tart a felújítás, ezért ezeken az állomásokon nem állnak meg a szerelvények, a lezárt állomások környéke pótlóbusszal és egyéb járatokkal közelíthető meg. Hétköznap egész nap a teljes vonalon jár a metró, már az esti órákban sem kell pótlóbuszra szállni. Hétvégén csak Újpest-központ és a Göncz Árpád városközpont között közlekednek a szerelvények, a Göncz Árpád városközpont és Kőbánya-Kispest között az M3-as pótlóbusszal lehet utazni. Várhatóan májusban befejeződik az ország legforgalmasabb vasútvonalának számító M3-as metró öt és fél éve tartó felújítása. A rekonstrukció után szinte egy vadonatúj, teljesen akadálymentes metróvonalat kapnak vissza a budapestiek.

 

 

Így jár a metró március 20-a, hétfő délutántól

Március 20-a, hétfő délutántól az M3-as metró újra a teljes vonalon, Kőbánya-Kispest és Újpest-központ között jár, de a Nagyvárad téren és a Lehel téren nem állnak meg a szerelvények.

A Nagyvárad tér és térsége a Népligettől induló M30-as állomáspótló busszal, a Keleti pályaudvar és a belváros felől az új jelzése szerint 23-as (korábbi 2M) és a 24-es villamosokkal, a Semmelweis Klinikák felől rövid gyaloglással vagy MOL Bubival érhető el.

A Lehel tér és környéke a Nyugati pályaudvartól az M14-es állomáspótló busszal, a Göncz Árpád városközpont felől a meghosszabbított útvonalon közlekedő 34-es és 106-os buszokkal érhető el.

Az M14-es és az M30-as állomáspótló buszok csak hétköznap közlekednek.

 

Így jár a metró hétvégén

Hétvégéken csak a Göncz Árpád városközpont és Újpest-központ között jár a metró, a Göncz Árpád városközpont és Kőbánya-Kispest között a buszsávban haladó M3-as metrópótló busszal lehet utazni.

Hétvégén a Lehel tér és a Nagyvárad tér is elérhető a Göncz Árpád városközpont és Kőbánya-Kispest között közlekedő M3-as pótlóbuszokkal, ezért az M14-es és az M30-as állomáspótló járatok ekkor nem közlekednek, viszont a 34-es és a 106-os buszok a hétköznapokkal megegyezően a Göncz Árpád városközpont helyett a Lehel térig közlekednek.

 

Változik a felszíni közlekedési hálózat is

A M3-as metró közlekedési rendjének változásához igazodva változik a metróhoz kapcsolódó felszíni közlekedés is. A BKK a témában társadalmi egyeztetést tartott, melynek eredménye a társaság oldalán ismerhető meg.

A változások első üteme március 6-án, hétfőn lépett érvénybe: a Boráros térről induló 223M autóbusz 224E, a 254M busz 255E jelzéssel közlekedik a továbbiakban.

A módosítások második ütemét március 18-tól, szombattól, illetve március 20-tól hétfőtől vezeti be a BKK. Több járat számozása és útvonala is megváltozik Dél-Pesten, Észak-Pesten, Angyalföldön, Óbudán és Hungária-körgyűrűn belüli területen. A változásokról a közlekedésszervező hamarosan részletesen tájékoztatást ad.

 

Öt és fél éve tart a felújítás

Az M3-as metró felújítása 2017 őszén kezdődött el. Az öt és fél éve tartó rekonstrukció alatt teljesen megújult a metróvonal infrastruktúrája: többek között új vágányokat, és kitérőket építettek be, kicserélték a biztosítóberendezéseket, és szigetelték az alagutakat is.

A felújításnak köszönhetően minden állomás és megálló új külsőt és belsőt kapott, valamint nagy hangsúlyt fektettek az akadálymentesítésre is. Ennek keretében lifteket és ferdepályás felvonókat építettek be, hogy a mozgásukban korlátozott emberek is tudják használni a metrót, illetve taktilis jelekkel segítik a látásukban korlátozott emberek közlekedését.

Az ország legforgalmasabb vasútvonalának számító M3-as metró felújítása – várhatóan két hónap múlva – a Nagyvárad tér és a Lehel tér állomások megnyitásával fejeződik be. Májustól már minden nap a teljes vonalon közlekednek a szerelvények, és az összes állomást használhatják az utasok. A rekonstrukció befejezése után szinte egy vadonatúj metrót kapnak vissza a budapestiek és a fővárosba látogatók.

 

 


5. oldal / 196