Kispesti.hu
May 19

Mindennapok
Lakossági lombgyűjtési program PDF Nyomtatás E-mail
Írta: admin   
2010. november 05. péntek, 11:24

 

November 6-ától december 2-áig tart a XIX. kerület lakossági lombgyűjtési programja. A kerületet négy részre osztotta az akciót koordináló Zöldprogram Iroda, az ott élők meghatározott időpontokban helyezhetik ki a kapuik elé a zöldhulladékos zsákokat, amelyeket az önkormányzat ingyen elszállít. A körzethatárokról és az időpontokról a www. kispest.hu oldalon lehet tájékozódni. Forrás: fovarosi.hu
 
Milyen szerelőt válasszunk? PDF Nyomtatás E-mail
Írta: admin   
2010. október 01. péntek, 11:18

Milyen szerelőt válasszunk?

 

A FŐGÁZ Zrt. adatai szerint a fővárosban üzemelő mintegy 2 millió gázkészülék jó része – becslések szerint mintegy 800 ezer – elöregedett, 15-20 éves berendezés, használatuk veszélyessé vált, s sok esetben a hozzájuk csatlakozó vezetékek állapota is kívánnivalót hagy maga után.
A kialakult helyzet az 1990-es évek elején bekövetkezett változásokra vezethető vissza, amikor az állam a lakásprivatizációk során lemondott az épületeken belüli gázhálózatok tulajdonáról, ezzel együtt azok fenntartásáról is. Az 1994-es gáztörvény pedig megszüntette az időközben szintén magánosított gázszolgáltató társaságok ezen jellegű kötelezettségét. Bár a 2003-as gáztörvénybe ismét bekerült a kötelező felülvizsgálat, amelyet az előírások értelmében 5 évente el kell végeztetni, sokan a mai napig figyelmen kívül hagyják ezt a feladatot. Pedig ahhoz, hogy a fűtési szezonban ne kelljen nélkülözni a szolgáltatást, vagy – súlyosabb esetben – ne fordulhassanak elő gázbalesetek, elengedhetetlen a készülékek rendszeres, évenkénti ellenőriztetése.
Nem mindegy azonban, hogy kit bízunk meg a gázüzemű berendezések felülvizsgálatával. Jogszabály értelmében ezt a feladatot csak arra jogosított, arcképes igazolvánnyal rendelkező szakember végezheti el. Bár a FŐGÁZ Zrt. évekkel ezelőtt beszüntette gázkészülék-szerelési tevékenységét, telefonon a mai napig segítséget nyújt abban, hogy melyik szervizt lehet megbízni a feladattal. A társaság azonban másként is segíti a fogyasztókat törvényi kötelezettségeik teljesítésében; így 2005-ben a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamarával (BKIK), 2007 tavaszán pedig a Magyar Épületgépészek Szövetségével (MÉGSZ) kötött együttműködési megállapodást a csatlakozóvezetékek és fogyasztói berendezések ötévenkénti műszaki-biztonsági felülvizsgálatának támogatásáról. Az együttműködés részeként a két szervezet több vállalkozó elérhetőségét is megadja, amelyekből a fogyasztó kiválaszthatja az általa legkedvezőbbnek tartott ajánlatot.
A MÉGSZ telefonos ügyfélszolgálata a 211-30-00-ás számon érhető el, és hétköznapokon 8 és 16 óra között hívható. A BKIK kézműipari tagozatának telefonszáma 488-21-09, amely szintén hétköznaponként munkaidőben él. Közmű Újság.
 
Kerti munkák ősszel PDF Nyomtatás E-mail
Írta: admin   
2010. október 01. péntek, 11:17

Kerti munkák ősszel

 

A szeptember vége, az október eleje a hagymás és kétnyári növények, valamint a cserje- és faültetések időszaka. Mindezek mellett a megszokott munkákról, így az öntözésről és a fűnyírásról sem szabad megfeledkezniük a kerttulajdonosoknak.

 


 

Ebben az időszakban célszerű kiszedni a virágágyakból a tavasz végén, nyár elején elültetett egynyáriakat, amelyek nem bírják a hűvös reggeleket, a helyüket hagymás vagy kétnyári virágok válthatják fel. A hagymás növények ültetésénél arra kell figyelni, hogy a hagyma átmérőjével megegyező mélységbe helyezzük a virágot, azaz például egy öt centiméteres átmérőjű hagymát öt centi mélyre dugjunk a földbe. Ezek a hetek a legalkalmasabbak az évelők ültetésére is, csakúgy, mint a régebbi évelők tőosztással való szaporítására.
Mivel a rózsák nem bírják a hideget, töveiket még az első éjszakai fagyok beköszönte előtt takarjuk le lombbal vagy földdel, esetleg hálóval. Az érzékeny gyógy- és fűszernövényeket ültessük át kis cserepekbe és tegyük világos, meleg helyre.
Az őszi díszfa- vagy cserjetelepítéseket is az első fagyokig kell elvégezni, ezért érdemes már most felkeresni a faiskolákat, és kiválasztani a nekünk tetsző növényeket. A szakemberek javasolják, hogy vásárlás előtt mindenképpen tudjuk meg, milyen nagyságúra nő majd meg a növény, nehogy a későbbiekben kellemetlen meglepetés érjen bennünket.
Azért, hogy tavasszal jó minőségű termőtalajba kerüljenek a növények, már ősszel el kell kezdeni a munkálatokat. Ha nyárra virágokat, sziklakertet szeretnénk, akkor itt az ideje, hogy felássuk a területet, majd komposzttal beszórjuk.
Az őszi időszak feladatai mellett nem szabad elfeledkezni a megszokott munkákról sem, a rendszeres öntözésről és a fűnyírásról. Mivel napközben még kellemes meleg van, hajnalban pedig harmatos a fű, célszerű kéthetente lenyírni a gyepet. A hidegek beköszöntéig a füvet akár naponta, a frissen kiültetett növényeket pedig hetente kétszer locsoljuk meg.
 
Felnőttképzési program indul PDF Nyomtatás E-mail
Írta: admin   
2010. szeptember 24. péntek, 12:48

„LÉPÉSELŐNY" - több tudás, több esély a munkaerőpiacon

FELNŐTTKÉPZÉSI INFORMÁCIÓS SZOLGÁLAT

• felnőttképzési információk
• személyes és csoportos tanácsadások
• munkajogi tanácsadások
• felnőttkori tanulást segítő tréningek
• álláskeresést segítő tréningek
• képzéseink:
◦ munkaerő-piaci kompetenciafejlesztő képzés
◦ vállalkozói alapismeretek képzés

A szolgáltatások térítésmentesen vehetők igénybe!

2010. szeptember 30. csütörtök 14-20 óráig
„LÉPÉSELŐNY” - több tudás, több esély a munkaerőpiacon
I. Felnőttképzési Börze
– projektnyitó nap
képző intézmények, cégek kínálata, munkajogi- pályaválasztási tanácsadás, előadások

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.

Forrás: kmo.hu

 
A fűtési szezon veszélyei PDF Nyomtatás E-mail
Írta: admin   
2010. szeptember 24. péntek, 12:41

A fűtési szezon kezdetén megnő a lakástüzek és szén-monoxid-mérgezések veszélye, ezért ebben az időszakban különösen oda kell figyelni fűtőberendezéseinkre, még akkor is, ha azok látszólag megbízhatóan működnek – hívja fel a figyelmet a Magyar Tűzoltószövetség.

 

Évente mintegy 6 ezer–6 ezer 500 lakástűzhöz riasztják a tűzoltókat, amelyekben az elmúlt években körülbelül 120-130 ember vesztette életét évente, 600-an pedig megsérültek. A tűzoltók tapasztalatai szerint leggyakrabban a hagyományos fűtőberendezések, kályhák, kandallók, valamint a konyhában belobbanó olaj vagy zsír okoz tüzet a lakásokban. Az áldozatok és sérültek leggyakrabban a nem megfelelő reagálóképességű és a veszélyérzettel kevésbé rendelkező idős vagy beteg emberek, illetve a kisgyermekek, ezért rájuk különösen oda kell figyelni ebben az időszakban. A tűzoltók szerint szintén visszatérő probléma a szénmonoxid-mérgezés, mert ez a gáz a levegőnél valamivel könnyebb, színtelen, szagtalan, nehezen érzékelhető. A legtöbb ilyen tragédia elsősorban a fürdőszobában és a hálószobában történik. A gázkészülékek karbantartásával vagy jelzőkészülék beszerzésével azonban ez a fajta veszély is megelőzhető – mondta Dobson Tibor, a szövetség szóvivője. A tüzelő- és fűtőberendezések kifogástalan működése során is vigyázni kell arra, hogy ne legyen éghető anyag a sugárzó hővel, nyílt lánggal működő eszközök közelében. Mivel pedig a tüzelőberendezés és a kémény egységes rendszert alkot, nem szabad elfeledkezni az égéstermék-elvezetők ellenőriztetéséről sem. Azok, akik lehetővé tették a Főkétüsz Kft. szakemberei számára az egyébként kötelező kéményellenőrzést, nyugodtan várhatják a fűtési idényt. A kéményseprők ugyanis olyankor nemcsak a kémény felülvizsgálatát, hanem az égéstermék visszaáramlását is ellenőrzik. Azoknak pedig, akik ezt eddig még nem tették meg, még nem késő elvégeztetni a felülvizsgálatot, amelyet a Főkétüsz területileg illetékes kirendeltségétől telefonon vagy személyesen is kérhetnek. Közmű Újság.
 
82 éves lenne Sinkovits Imre PDF Nyomtatás E-mail
Írta: admin   
2010. szeptember 22. szerda, 15:44
82 éves lenne Sinkovits Imre

Sinkovits nem pusztán megszámlálhatatlan film- és színházi szerepe, valamint szinkronhangja miatt volt korszakalkotó személyiség, hanem hazája iránti szeretete, hitvallása és alázatossága miatt is. 1956-ban az október 23-i események egyik központi figurájává vált a Nemzeti dal elszavalásával.

Budapest, szeptember 21. - Ezen a napon látja meg a napvilágot Kispesten a 20. század magyar színháztörténetének egyik legmeghatározóbb egyénisége.

 
A hollywoodi világsztár ezúttal egy játéküzletet rohamozott meg gyermekeivel PDF Nyomtatás E-mail
Írta: admin   
2010. szeptember 22. szerda, 15:41

Néhány héttel ezelőtti, turai látogatása után ismét Magyarországon vásárolgatott Angelina Jolie: a hollywoodi világsztárt szombat délelőtt két kislánya, Zahara és Shiloh társaságában egy kispesti bevásárlóközpontban látták.

A színésznő ezúttal egy játéküzletbe tért be, ahol többek között egy fakardot, egy halom kisautót, plüssállatkákat és egy játéktelefont vásárolt csemetéinek.

"Rendkívül kedves és közvetlen volt a színésznő, egyáltalán nem takargatta magát, még a szemüvegét is levette, miután összeszedte a gyerekeknek a játékokat, és a pénztárhoz jött fizetni" - mesélte a Borsnak Czank Szilvia, a Játéksziget üzletvezetője, aki szerint mire a sztár és gyermekei távoztak az üzletből, már kész tömeg gyűlt össze a kirakat előtt.

Az áruházban dolgozó egyik vagyonőr elmondása szerint Angelina Jolie-ék teljes titokban, a hátsó bejáraton, lifttel közelítették meg a boltot, miközben végig két hatalmas testőr vigyázott rájuk.

A hírek szerint a színésznő ezúttal is csak néhány napot töltött Magyarországon, s londoni átszállással már haza is repült Los Angeles-be. Forrás: Bors

 
Skate-park épült PDF Nyomtatás E-mail
Írta: admin   
2010. szeptember 16. csütörtök, 22:57
Skate-park épült Kispesten. A görkorcsolya szerelmeseinek alakított ki a kor követelményeinek megfelelő játszóhelyet a XIX. kerületi önkormányzat. A Móricz Zsigmond és Irányi Dániel utca sarkán lévő, már használaton kívüli közterületi sportpályát alakították át erre a célra. A meglévő aszfaltfelületből 667 négyzetmétert újraaszfaltoztak, és egy 8 elemből álló görparkot alakítottak ki. Az elemek különböző magasságúak (0,2 méter és 1,5 méter között), és változatos formájukkal sokfajta ugrási és haladási lehetőséget biztosítanak a különböző tudásszintű használók számára. A területre padokat, szemetes edényeket, kerékpártárolókat, és egy ivókutat is építettek. Fővárosi Újság.
 


195. oldal / 196