Kispesti.hu
May 4

Közélet
800 milliós telekvásárlás PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Stop.hu   
2011. február 26. szombat, 11:43

Egy 800 millió forintos kispesti telek okán a fideszes többség átverte akaratát a szocialista polgármesteren és kisebbségén. A dolog hátterében ingatlanspekuláció állhat. A polgármester csődöt lát, a Fidesz nem nyilatkozik. Budapest XIX. kerületének képviselőtestülete keddi ülésén 11:7 arányban döntött arról, hogy vásároljanak vissza egy négy évvel korábban eladott építési területet. A Fidesz-KDNP, a Jobbik és a Lehet Más a Politika alkalmi koalíciója elkezdte a csőd felé vinni Kispestet - nyilatkozta a testületi döntés után a kerületi polgármester a STOPnak. Gajda Péter szerint a visszavásárlási kötelezettség közel 800 millió forintos lyukat üt az önkormányzat költségvetésén, emiatt az idei büdzsé tárgyalását is el kellett halasztani, amíg ki nem derül, miként tudják betömni. A sportcsarnok-telek visszavásárlását csak hitelből tudják fedezni, a fejlesztésre jogszabály szerint fölvehető összeget viszont már túllépnék vele; ha folyószámla-hitelre kényszerülnek, akkor a polgármester azt is elképzelhetőnek nevezte, hogy júliusban már nem tudnak fizetést adni az önkormányzat dolgozóinak, a fejlesztések és a felújítások pedig biztosan elmaradnak.

A Kőbánya-Kispesti metrómegállóval átellenben lévő ingatlanberuházás története egy évtizedre nyúlik vissza. Az önkormányzat 2001 és 2006 között több mint félmilliárd forintért szanálta a területet, azaz a lakók kivásárlása után lebontatta a romos házakat és a büfésort. 2007-ben 405 millió forintért adták el az osztrák Porr Kft. Gamma Real Estate nevű projektcégének cserébe azért, ha egy, az önkormányzat számára is használható, 1000 férőhelyes sportcsarnokot is fölhúz az ingatlanon az egyéb építmények, például irodaház mellett.

A Gamma azonban egy kapavágást sem ejtett eddig: a telket pillanatnyilag a gyomok vették birtokukba. Az önkormányzat kasszájába idén januárban az elmaradt csarnok kötbéreként átutalt egymillió eurót, a visszavásárláskor ezt is vissza kellene fizetnie a kerületnek a szerződésben meghatározott bruttó 486 millió forintos vételár mellett.

Gajda kétségesnek tartja, hogy a pillanatnyi ingatlanpiaci kereslet mellet a kerület hamarabb vagy jobb áron tudna vevőt találni, mint esetleg a magáncég, már maga a pályázati eljárás is legalább fél évig kell, hogy tartson majd.

A polgármester a STOPnak azt állította: a Fidesz-KDNP korábbi kerületi vezetője, a Pest megyei kormánymegbízottá kinevezett (és ennek okán a kerületi képviselőséget odahagyó) Tarnai Richárd azzal indokolta a visszavásárlást, hogy "fölülről" ígéretet kapott egy reménybeli befektető ajánlattételére. Erről azonban nemcsak bankgaranciát, írásos ígérvényt, de még csak egy sajtpapírt sem mutattak be a testületnek, Tarnai pedig az ülésre sem volt hajlandó bemenni, hogy jegyzőkönyvbe mondja ezt - vagy akár ennek az ellenkezőjét.

A STOP ezzel kapcsolatban szerette volna a Fidesz-KDNP álláspontját megismerni, ám hiába kerestük Szathury Kolos városfejlesztési tanácsnokot, hogy akár ő, akár Tarnai (akinek közvetlen munkatársa) nyilatkozzon az ügyben, bár el nem utasított, ám cikkünk megjelenéséig elérhetetlennek bizonyult.

Az MSZP egyetértésére a Fidesznek nem volt szüksége a döntés átviteléhez. A polgármester-választást 2010 októberében ugyan a szocialista Gajda nyerte (épp az országgyűlésin győztes Tarnai ellenében), ám a képviselőtestületben patthelyzet alakult ki. A kilenc fideszesest elvileg ellensúlyozza a hét szocialista, valamint az egy-egy jobbikos és LMP-s, a gyakorlatban azonban a Fidesz-KDNP valamelyik kis párt képviselőjével összefogva képes megteremteni a szavazattöbbséget - így történt ez a Kispesti Újság nevű önkormányzati havilap múlt heti megszüntetésekor is.

A polgármesternek azonban akad még egy eszköz a kezében, mint ezzel a kerületi újság okán egyszer már élt is.

A helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 35. paragrafus 3) bekezdése szerint "A polgármester, ha a képviselő-testület döntését az önkormányzat érdekeit sértőnek tartja, ugyanazon ügyben egy alkalommal kezdeményezheti a döntés ismételt megtárgyalását. A kezdeményezést az ülést követő három napon belül nyújthatja be, a képviselő-testület a benyújtás napjától számított tizenöt napon belül dönt."

Ugyanakkor a kispesti önkormányzat és a Gamma közötti szerződés szerint a visszavásárlási opció - többször módosított - végső határideje február 28-án jár le, így a törvény szabta 3+15 nappal mindenképpen elesnének ettől a lehetőségtől.

Gajda ezzel indokolta, hogy egyelőre tanácstalanok, éljen-e a vétójogával. Szerinte ugyanis márciusban a Fidesz könnyen előállhat akár egy-, akár másfél milliárdos vételi ajánlattal. Az akkor már következmények nélküli, ezért irreleváns dokumentummal viszont azt lehetne alátámasztani, hogy a városrésznek okozott kárért őt és a szocialistákat terheli a felelősség.

Forrás: Stop.hu

 
A polgármester megmentené a Kispest újságot PDF Nyomtatás E-mail
Írta: admin   
2011. február 24. csütörtök, 21:44

A polgármester megmentené a Kispest újságot - A kerület MSZP-s polgármestere újratárgyaltatja a lap megszüntetését célzó képviselői indítványt.

Bővebben...
 
Megszüntették a Kispest újságot PDF Nyomtatás E-mail
Írta: admin   
2011. február 18. péntek, 13:27

A kispesti önkormányzat hivatalos lapját, a Kispest újságot a testület csütörtöki ülésén

Bővebben...
 
Meg kell ismételni a választást PDF Nyomtatás E-mail
Írta: admin   
2010. október 13. szerda, 22:13

Meg kell ismételni Kispest (Budapest XIX. kerülete) 5-ös számú egyéni választókerületében a képviselő-választást - határozott szerdán a Fővárosi Bíróság. Az október 3-i önkormányzati választáson a választókerületben az MSZP-s Kránitz Krisztián nyert 732 szavazattal, a második a Fidesz-KDNP-s Dódity Gabriella lett, aki 728 szavazatot kapott, tehát a szocialista jelölt mindössze 4 szavazattal nyert.

A Fidesz fellebbezést nyújtott be a helyi választási bizottság döntése ellen, amelyben eredményesnek nyilvánították a választás eredményét. A kifogás szerint több esetben előfordult, hogy mozgó urnát nem vittek ki annak ellenére, hogy azt írásban kérték. A fideszes szavazatszámláló bizottsági tagok szerint a bizottságok több esetben érvényesnek fogadtak el olyan szavazólapokat is, amelyeket érvénytelennek kellett volna nyilvánítani.

A Fővárosi Választási Bizottság (FVB) a fellebbezést érdemi vizsgálat nélkül elutasította. A Fidesz a határozattal szemben bírósági felülvizsgálati kérelmet nyújtott be. A Fővárosi Bíróság az indoklás szerint nem tudta érdemben megvizsgálni, hogy fennállhat a lehetősége a nem korrekt választási eredménynek, ezért megsemmisítette az eredményt és a képviselőválasztás megismétléséről döntött.
 
Önkormányzati választás PDF Nyomtatás E-mail
Írta: admin   
2010. október 04. hétfő, 22:32

Gajda Péter MSZP megőrizte polgármesteri székét.

A képviselőtestület többi tagja a következő:

 

Ékes Gábor FIDESZ

Fekete Márk FIDESZ

Lazányi Ferenc FIDESZ

Dr. Tarnai Richárd FIDESZ

Marsalné Kovács Judit FIDESZ

Mihály András FIDESZ

Szathury Kolos FIDESZ

Tóthné Szabó Éva FIDESZ

Vidra Zoltán FIDESZ

Bogó Józsefné MSZP

Kránitz Krisztián MSZP

Lázár Tamás JOBBIK

Gerháth Csaba LMP

Lackner Csaba MSZP

Vinczek György MSZP

Fekete László Csaba MSZP

Szujkó Szilvia Magdolna MSZP

 
Kampánytábla PDF Nyomtatás E-mail
Írta: admin   
2010. augusztus 14. szombat, 21:16
Kezdődik az önkormányzati választások kampánya. Az első plakáthelyeket már ki is helyezték.
 


101. oldal / 101