Kispesti.hu
May 18

Közélet
Most pénteken nyit a Köki Terminál! PDF Nyomtatás E-mail
2011. október 11. kedd, 13:57

A Köki Terminál bevásárló és szabadidőközpont honlapján, valamint facebook oldalán olvasható információk szerint 2011. október 14-én, pénteken Kőbánya határában megnyílik Budapest második legnagyobb plázája. A nyitóhétvégén tartandó megarendezvényen több üzlet is nyitási akciókkal, meglepetésekkel várja a kedves vevőket.
Habár most hétvégén még csak a boltok egy része tárja ki kapuit a nagyközönség előtt, a későbbiek során nyitó üzletek is képviselik magukat a megnyitón.

 
Szombaton veszi kezdetét a népszámlálás! PDF Nyomtatás E-mail
2011. szeptember 26. hétfő, 13:06

2011 októberében – tíz év után – újra tartanak népszámlálást Magyarországon.
Ezen a héten keddtől péntekig viszik ki a népszámlálás kérdőíveit a számlálóbiztosok a lakosok címére, a borítékban háztartásonként egy lakás- és egy személyi kérdőív szerepel majd. 
Az idén lesz először lehetőségük a magyarországi lakosoknak arra, hogy interneten szolgáltassanak adatot, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) arra számít, hogy az állampolgárok legalább 10 százaléka a válaszadás ezen egyszerűbb és kényelmesebb formáját választja az idei, október 1-31. között tartandó népszámláláson.
Október 1-jétől 16-ig lesz lehetőség az internetes adatközlésre, a lakáskérdőíven szereplő azonosítókód alapján. Az adatközlés 20-30 percet vesz igénybe, és ha az adott címről minden lakos adatait pontosan közlik, nem keresi fel őket a számlálóbiztos.
Október 17-től a számlálóbiztosok azokhoz mennek el személyesen, akik nem töltötték ki az adatlapokat interneten. A papíralapú adatszolgáltatás kétféle lesz, egyrészt lehet majd kikérdezéses módon nyilatkozni, illetve lesz lehetőség az önkitöltésre is.

További részletes információért kattintson ide!

Forrás: nepszamlalas.hu

 
Demonstráció Kispesten PDF Nyomtatás E-mail
Írta: admin   
2011. szeptember 20. kedd, 22:22

Nemrég két ember demonstrált Kispesten. Az egyik ember talicskát tolt maga előtt, míg a társa kísérte.

A talicskát toló ember tábláján ez állt: " Így talicskázzák ki a pénzt a HungaroControlból!"

A demonstrálókat rendőrautó kísérte.

Kattints a nagyobb méretért.

 

 

 
Új jegyzője van Kispestnek PDF Nyomtatás E-mail
Írta: kispest.hu   
2011. szeptember 17. szombat, 21:15

Gyermekorvosi körzetek megváltoztatásáról, iskolai és óvodai álláshelyekről, valamint új jegyzőről és a Vagyonkezelő Műszaki Szervezet új vezetőjéről is döntött a nyári szünet utáni első ülésén az önkormányzat képviselő-testülete. Módosult a szociális rendelet, az uszoda fűtésének korszerűsítésére pályázatot nyújt be a kerület.

Új jegyzője lett Kispestnek. A nyugdíjba vonuló Dr. Istvánfi Sándor címzetes főjegyzőt az eddig aljegyzőként dolgozó Dr. J. Nagy Éva váltja a hivatalvezetői poszton. Forrás:kispest.hu

 

 
Plázastop: a piacokért demonstrált a kőbányai és kispesti LMP PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Dankó József   
2011. július 22. péntek, 14:50

Július 14-én a kistermelői- és őstermelői piacokért demonstrált a kispesti és a kőbányai LMP az épülő Köki Terminál bevásárló- és szabadidőközpont mellett. 

 

A párt kispesti szervezete nevében Flaskár Melinda elmondta, hogy ő mindig a kispesti piacon vásárol családjának, mert így támogatja a hazai őstermelőket. Attól fél, hogy a hamarosan megnyitó KÖKi Terminál és a Lidl ellehetlenítik majd a piacot. A demonstrációval akarja felhívni a figyelmet arra, hogy helyben termelt magyar élelmiszereket vásároljunk, mert így munkahelyeket őrizhetünk meg. 

Középen Flakár Melinda, jobb oldalon Suba Éva

Az LMP X. kerületi csoportját Suba Éva kéviselte, aki az Kőbánya-Újhegyi lakótelepen lakik családjával. Elmondta, hogy ők is a kispesti piacon vásárolnak, mert ez van a legközelebb otthonukhoz. A szupermarketek szaporodása helyett a helyi piacok létrehozását támogatja, valamint a helyben termelt jó minőségű árukat preferálja. Meglátása szerint a több tízezres Újhegyi lakótelepen sajnos nincs ős-kistermelői piac, pedig nagyon hasznos lenne. A boltok a városrészben üresen állnak, mert tönkrementek a nagy plázák miatt, ahol nem jó minőségű árukat vásárolhatunk.

Lapos Péter, az LMP kőbányai sajtófelelőse szerint a környezeti és közösségi értékeket jobban segíti a helyi kisboltok és piacok működése, a pázáknál ugyanis nincs meg a bizalom és a személyes kapcsolat. Az LMP a fenntarthatóság útját szeretné járni, amely szemléletmódot bevitte a törvényhozásba is. Az LMP e tárgyban tett javaslatát már tárgysorozatba vették, remélhetőleg ősszel veszi napirendre az országgyűlés. A plázastop meghirdetése mellett ki kell kidolgozni a törvényhozásnak azokat a szályokat, amelyekkel megakadálozható a helyi piacok megszűnése és az őstermelők tönkremenetele, valamint gátat lehet szabni a külföldről érkező gyengébb minőségi áruknak. Meglátása szerint nem lenne szabad beengedni az Európai Unióba azokat a termékeket, amelyeket az Unión belül is meg lehet termelni. Különösen nem a gyenge minőségűeket és a kétes eredetűeket.

A kép jobb oldalán Lapos Péter

 
Tüntetés PDF Nyomtatás E-mail
Írta: admin   
2011. április 11. hétfő, 07:57

3 méterre a házajtóktól és ablakoktól épül a zajvédő fal, Kispesten. Ez ellen tüntettek. A Nagykőrösi úton lakók szerint ugyanis a fal szinte teljesen elzárja őket a külvilágtól. A kerület polgármestere szerint sem tökéletes megoldás a fal, de szerinte így is több az előnye, mint a hátránya. Forrás: tv2.hu

 

A kép illusztráció.

Az eredeti riport ide kattintva nézhető.

 

 
Nem lesz telek-visszavásárlás - egymillió euró a kasszában PDF Nyomtatás E-mail
2011. március 08. kedd, 13:17

A február 28-ai rendkívüli ülésen a képviselő-testület felülvizsgálta az előző hét csütörtökén hozott határozatát a Vak Bottyán utca–Szabó Ervin utca–Bethlen Gábor utca–Katica utca által határolt terület visszavásárlásáról, és úgy döntött, hogy mégsem veszi meg azt. Ez azt jelenti, hogy az önkormányzat elfogadja a Gamma Kft. egymillió eurós kötbérét.

Múlt csütörtökön még arról határoztak a képviselők, hogy az önkormányzat nem fogadja el a Gamma Kft. szerződésszegési szankciójaként kifizetett egymillió eurós kötbérét, és 486 millió forintért visszavásárolja a KÖKI melletti területet. Ennek hatására 800 millió forint esett volna ki a kerület költségvetéséből. A testület Gajda Péter polgármester javaslatára felülvizsgálta a döntést, és nem jön létre a kerület számára hátrányos üzlet.

Az önkormányzat nyílt pályázaton 2007-ben értékesítette a Vak Bottyán utca–Szabó Ervin utca–Bethlen Gábor utca–Katica utca által határolt, előzőleg szanált területet az ingatlanfejlesztő cégnek. A szerződésben sportcsarnok építését is vállalta az új tulajdonos. A beruházás azonban nem indult meg. 2009-ben a testület arról határozott, hogy egymillió euró ellenében lemond a sportfunkcióról és a visszavásárlási jogról. A pénz 2011. január végéig be is folyt az önkormányzat számlájára.

Forrás: onkormanyzat.mti.hu

 
Megszüntették a kispesti kerületi lapot PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Origo.hu   
2011. március 05. szombat, 08:29

Megszűnt Kispesten az önkormányzat kerületi lapja. A pénteki döntés előtt helyi lakosok a városháza előtt koporsóba tett újságokkal demonstráltak. A döntéssel Kispest lett az egyetlen fővárosi kerület, ahol nincs önkormányzati lap.

Megszüntették a Kispest című kerületi lapot az önkormányzat LMP-s és Fidesz-KDNP-s képviselői. A pénteki testületi ülés előtt helyi lakosok a városháza előtt koporsóba tett lapokkal demonstráltak az újság megszüntetése ellen. Bár Gajda Péter polgármester arra kérte a megszüntetést pártoló képviselőket, hogy gondolják át újra döntésüket, a testület végül név szerinti szavazáson nem kért sem az újság papíralapú, sem az internetes változatából. Csaknem két évtizedes megjelenés után az e havi az utolsó lapszáma az önkormányzat hivatalos lapjának, a Kispestnek. A pénteki ülésen megismétlődött a február 18-án hozott döntés.

Még a döntés előtt a polgármester elmondta, többen is megkeresték, idősek és a civil szervezetek képviselői is, hogy a helyiek eléréséhez, valamint a kerületet érintő információk megszerzéséhez nem elegendő a kerületi tv és az internet, szükség van az újságra is. Hozzátette: ha megszüntetik az újságot, Budapesten Kispest marad az egyetlen kerület, ahol nincs önkormányzati lap. Burány Sándor MSZP-s képviselő szerint az újságról szóló vita arról is szól, hogy egy "többség gátlástalanul mindent megtehet egy kisebbséggel". A kispesti MSZP pénteken aláírásgyűjtést kezdeményezett a lap megmaradása érdekében.

Forrás: Origo.hu

 


100. oldal / 101