Kispesti.hu
Apr 27

Szalai Ádám volt a Magyar Futball Akadémia vendége PDF Nyomtatás E-mail
Írta: honvedfc.hu   
2024. március 15. péntek, 22:03

„Imádtam focizni, edzésen és mérkőzésen is mindig arra törekedtem, hogy én legyek a legjobb“ – mondta a 86-szoros válogatott Szalai Ádám, aki csütörtökön a Magyar Futball Akadémia növendékeinek tartott előadást, ahol a rendkívül sikeres és példamutató pályafutásáról mesélt a fiataloknak. – Sőt, nemcsak a focipályán, hanem a suliban is  a legjobb akartam lenni, az általános iskola nyolcadik osztályában megkaptam a jó tanuló, jó sportoló elismerést, jó felvételit akartam írni, hogy jó középiskolába vegyenek fel, ami sikerült is. Orvos vagy labdarúgó akartam lenni, aztán döntenem kellett.“

Hogy Szalai Ádám milyen orvos lett volna, azt nem tudhatjuk, azt viszont igen, hogy remek labdarúgó lett,  s rendkívül gazdag pályafutást tudhat maga mögött. Olyat, amilyen minden fiatal (labdarúgó) számára példa lehet. Szalai Ádám 86-szor szerepelt a magyar válogatottban, 26 gólt szerzett, két Európa-bajnokságon lépett pályára, 2016-ban az Ausztria ellen találata az első magyar Eb-gól volt 1972 óta. Klubszinten a Stuttgart utánpótlásában nevelkedett, majd a Real Madrid B-csapatában, a Castillában szerepelt (sőt, edzett is az első csapattal), majd több mint egy évtizeden keresztül, négy különböző Bundesliga-együttesben bizonyította tudását. Ehhez a páratlan pályafutáshoz pedig a Honvéd is hozzájárult, hiszen Szalai Ádám 2003-ig klubunk utánpótlásában pallérozódott és most is a kispesti gyerekekért dolgozik az akkori edzője, Istók Ferenc, aki U12-es korától az U17-ig segítette a fiatal Szalai Ádámot.

„Alázat, szorgalom, hozzáállás“

– emelte ki Istók Ferenc a legfontosabbakat Szalai Ádámmal kapcsolatban és bár vendégünk szerényen arról beszélt, hogy nem tartotta magát kiugró tehetségnek, nevelőedzője hangsúlyozta, igenis tehetséges volt már gyerekként is.