Kispesti.hu
May 18

Megszüntették a Kispest újságot PDF Nyomtatás E-mail
Írta: admin   
2011. február 18. péntek, 13:27

A kispesti önkormányzat hivatalos lapját, a Kispest újságot a testület csütörtöki ülésén

Megszüntette csütörtökön az ellenzéki Fidesz-frakció egy LMP-s képviselővel karöltve a kispesti önkormányzat hivatalos lapját, a Kispest újságot. Az előterjesztő szerint a lapot amúgy is csak a házak között fújja a szél, akinek jut belőle, az pedig krumplihámozáshoz használja, vagy a szemetest béleli vele. A szocialista polgármester szóvivője szerint ezzel a véleménnyel ledegradálták az újságot készítők mellett a kispestieket is.

Rögtönzött saját felmérésünk alapján a kerületi lap olvasottsága nem haladja meg a 10 százalékot, a kézbesítés utáni napokban a lakótelepi házak között fújja az újságot a szél, áll Gerháth Csaba kispesti LMP-s képviselő előterjesztésében, amely alapján csütörtökön megszüntette a lapot az önkormányzat Fidesz-frakciója és a hozzá csapódott LMP-s képviselő. (A kerületben a szocialista Gajda Péter kisebbségben kormányoz, a hatfős MSZP frakció mellett egy erős 9 fős Fidesz-frakció alakult a választás után, valamint van még egy LMP-s és egy jobbikos képviselő.)

Gerháth Csaba szubjektív felmérése mellett arra hivatkozik előterjesztésében, hogy az újság jelentős része krumpli- vagy zöldséghámozás segédeszköze lesz vagy esetleg a szemetest bélelik ki vele. Ez nem az újságon múlik, a trendek szerint ugyanis az emberek egyre kevésbé olvasnak újságot, teszi hozzá.

Az LMP-s képviselő szerint az újságra fordított pénz ablakon kidobott pénz, ökológiailag is elfogadhatatlan. Javaslat szerint az újságot egy virtuális hírlevélnek kellene kiváltania, a megtakarított pénzből pedig hozzá lehetne járulni egy melegedőhöz.

Nagy Endre, a polgármesteri hivatal szóvivője szerint az előterjesztés hangvétele magáért beszél, a képviselő ezzel nemcsak az újság készítőit, hanem a kerületi lakosokat is ledegradálta. Hozzátette, hogy az önkormányzatnak tájékoztatási kötelezettsége van, Kispesten pedig sokan vannak, akiknek nincs internetes hozzáférésük.

A szóvivő elmondta, hogy a 27 ezres példányszámú kétheti önkormányzati újságra évi bruttó 31 millió forintot fordítottak összesen. Volt arról szó, hogy még költséghatékonyabbá teszik, például átállnak havi megjelenésre. Szerinte az újságot szeretik a kispestiek, nem tudni, hogy a képviselő felmérése min alapul. Véleménye szerint politikai döntés történt.

Forrás: index.hu